maanantai 31. maaliskuuta 2014

Kasveja ikkunalta ja menneisyydestä


Kevät saa taas erilaisen harrastelijan puhkeamaan kukkaan. Vaikka joka vuosi ajattelee että eipä kasvattaminen niin tuotteliasta ollutkaan, niin aina uudelleen auringon esiin tullessa on pakko saada laittaa kädet multaan. Istutan esikasvatusta vaativat kukkaset ja hyötykasvit vessapaperirulliin tai kananmunakennoihin. Nyt minulla ensimmistä kertaa kasvihuone käytössä ja kokeilen pitkästä aikaa kurkkua ja jopa kesäkurpitsaa :) Minikasvihuoneeksi sopii mitä parhaimmalla tavalla viinirypälerasiat tai Foccacia-leivän kotelo! Ylimmässä kuvassa kesäkurpitsat, vaaleanpunaisessa kurkut, minikasvihuoneessa valkoista ja keltaista mustasilmäsusannaa ja pienissä ämpäreissä papuja. (Taimikasvatus arkisesti verho-ompelun vieressä, kankaan kulma näkyy kuvassa - verhot ovat hyvällä mallilla, ehdin saada verhot ikkunaan ennen kuin olemme asuneet talossa kaksi vuotta :)

Tomaatin taimia taidan ostaa pari kaupasta valmiina. Muutama vuosi sitten paritalossa asuessa kasvatin kurkkua ja tomaattia siemenestä ja kurkuista tuli niiiiiiin kitkerä ja tomaatteja kypsyttelin tuikkukynttilöillä ja saunassa, mutta niistä tuli lopulta syötäviä :) Niistä yritelmistä yritin etsiä blogista juttua, mutta en ollutkaan päivittänyt niitä tänne, joten alimmaisena yritelmistäni kuvia, jotta saatte nauraa #wannabepuutarhuri lle :)




Tässä itää jo kääpiösamettikukka, jonka versot sopivat salaattiin ja kukan voi myös istuttaa kukkapenkin reunaan koristeeksi :)






Kasvatan rairuohon kaverina herneen ja krassin versoja. Krasseja aion istuttaa suoraan myös ulos. Viime vuonna onnistuivat melkeinpä paremmin suoraan ulos istutettuna. Mutta molempien versot ovat huippukivaa vaihtelua salaattiin tai leivälle.



Sain siskoltani tuoksupelargonian ja muistaakseni valkoisen pelargian pistokkaat. Yritän nyt varjella niitä makuuhuoneen ikkunalla kuin kukkaa kämmenellä, koska pelargonia on yksi lempparikukistani. Tuoksupelargoniaa kasvatettiin ennen vanhaan kuulemma eteisessä ja oksaa humpasautettiin vieraiden saapuessa eteiseen. Näin pelargonian tuoksu toivotti tulijat leijaillen sisään tupaan. Ajatus oli viehättävä! Jos tykkäät pelargoniaoista, kannattaa kurkata siskoni (puutarhuri) blogista pelargonioiden hoidosta ja pirstokkaiden kasvattamisesta. Ihan sydäntä sykähdyttävää nähdä niin upeasti talven yli säilyneet pelargoniat, kun poikkesin siskoni autotallissa kurkkaamassa "Aarteita" livenä. 

Ja tässä hupaiset kasvatit vuodelta 2011, näistä olisi saanut ihan omankin postauksen:

Lämmityskypsytysyritys


Paleltuneet varret, raa'at tomaatit, vas. laidassa kurkun lehdet


Paljon satoa, mutta vihreää --> Makuuhuoneessa paperipussissa






2 kommenttia:

  1. Ihania kasvatuskuvia <3 Mulla on kasvamassa mm. tuoksuhernettä, auringonkukkia, kruunuvuokkoja, tomaatteja kahta sorttia ja vielä tuossa olisi odottamassa pussukoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi! Kruunuvuokot ovat ihania! Nyt sain jo yhdet taimet tapettua liiallisella kastelulla, mutta kurkut kasvaa ja se on huippua!

      Poista